Vrede partier anklager regeringen og Nicolai Wammen for løftebrud
Det var en alvorstung Nicolai Wammen (S), der for lidt under et år siden erkendte, at udviklingen var gået for vidt. På vegne af regeringen indrømmede finansministeren, at der i årevis var blevet ansat for mange administrative medarbejdere i staten. Derfor skulle der tages et opgør, så pengene i stedet kunne prioriteres til »den nære velfærd«. Men i de efterfølgende måneder skete det stik modsatte af, hvad Nicolai Wammen lovede. Regeringen blev nemlig ved med at ansætte flere bureaukrater.
Regeringen ansatte 874 flere inden for administration og ledelse i staten i andet halvår af 2024 og knap 1.000 flere i første halvår. Dette betyder, at efter regeringens plan om at skære 1.000 årsværk i 2025 stadig vil være markant flere administrative ansatte end ved indgangen til 2024. Den borgerlig-liberale tænketank CEPOS kritiserer regeringen hårdt for dette, og forskningschef Karsten Bo Larsen påpeger, at regeringen ikke har formået at bekæmpe udviklingen.
Flere partier i Folketinget, herunder De Konservative, langer ud efter regeringen og anklager Nicolai Wammen for løftebrud. Finansministeren afviser kritikken og beskylder den borgerlige opposition for at ramme »helt ved siden af skiven«. CEPOS‛ analyse viser en stigning på 23.600 fuldtidsstillinger i staten inden for ledelse og administration fra 2011 til 2024. Karsten Bo Larsen mener, at regeringens mål om at spare 1.000 årsværk i 2025 er uambitiøst og ikke svarer til en tilbagerulning af udviklingen i 2024.
Regeringen har brugt tid og midler på at nedlægge stillinger, men samtidig ansat flere. Karsten Bo Larsen påpeger, at regeringen har svært ved at tage et politisk opgør med den stigende mængde bureaukrati. Forskningschefen mener, at regeringen skal tage hårdere midler i brug for at løse problemet. CEPOS foreslår en bindende bureaukratilov for at sætte et loft over antallet af administrative medarbejdere.
Kritikken mod regeringen og Nicolai Wammen er hård på Christiansborg. Dansk Folkepartis finansordfører, Peter Kofod, kalder udviklingen »vanvittig« og anklager regeringen for løftebrud. De Konservatives Rasmus Jarlov og Liberal Alliances Ole Birk Olesen mener begge, at regeringen forsøger at føre danskerne bag lyset med deres påståede opgør mod bureaukratiet. Selv Danmarksdemokraternes finansordfører, Dennis Flydtkjær, kritiserer regeringen for manglende kontrol.
Regeringen afviser kritikken og forsvarer deres plan om at skære 1.000 årsværk i 2025. Nicolai Wammen mener, at de fire partiers kritik er ubegrundet og understreger, at regeringen har handlet i overensstemmelse med finansloven. Han beskylder de blå partier for at mangle resultater og retorik i deres kritik. Finansministeren fastholder, at regeringen vil præsentere en flerårig plan for en større reduktion i antallet af statsligt ansatte med administrative opgaver senere på året.
I sidste ende er det tydeligt, at regeringen og oppositionen står stejlt over for hinanden, mens bureaukratiet i staten fortsætter med at vokse. Men én ting er sikkert – kampen for at reducere antallet af administrative ansatte er langtfra ovre, og det er op til politikerne at finde en løsning, der gavner samfundet som helhed.