Canadas vanskelige naboskab: En historie om skiftende alliancer og økonomisk modstand
Det var et øjeblik fyldt med symbolik, da Canadas nye premierminister, Mark Carney, tog på sin første udlandsrejse få dage efter sin udnævnelse. I stedet for at besøge Washington valgte han at drage til de lande, der udgør Canadas rødder: Frankrig og Storbritannien. Med fokus rettet mod Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, understregede Carney vigtigheden af stærke alliancer med betroede partnere, som Frankrig og Storbritannien, mens han implicerede, at tilliden til den store nabo mod syd var svækket.
Den alvorlige kløft, der er opstået i Nordamerika som følge af chokket over Donald Trumps politik, har ramt Canada hårdt. Supermarkeder fjerner amerikanske varer fra hylderne, indkøbsture og ferier sydpå er aflyst, og der buhes af den amerikanske nationalsang. Bølgerne går højt og stikker dybt i det canadiske samfund.
**Den ultimative fornærmelse**
Det begyndte med Trumps trussel om at pålægge Canada en straftold på 25 procent på alle varer som følge af landets involvering i produktion og distribution af illegalt fremstillet fentanyl. Daværende premierminister Justin Trudeau forsøgte at glatte ud, men Trumps hånlige henvisninger til Canada som den 51. stat og truslen om at annektere landet har forværret situationen.
Canada arbejdede hårdt på at modvirke truslen om fentanyl og forberedte sig på genforhandlinger af den nordamerikanske frihandelsaftale. Men i et virvar af skiftende meldinger og sammenblandinger af argumenter står Canada nu over for ukendte toldsatser på deres varer, i strid med den frihandelsaftale Trump selv har forhandlet på plads.
**En total reorientering**
Et brud mellem USA og Canada vil have vidtrækkende konsekvenser på begge sider af grænsen. Canadas økonomi, der er dybt integreret med USA, vil blive særligt hårdt ramt. Energisektoren, bilindustrien og andre råvarebaserede industrier vil mærke konsekvenserne af de nye toldsatser.
Canada har dog mulighed for at diversificere sin økonomi og øge samhandlen med EU. Den store handelsaftale fra 2017, CETA, åbner for nye muligheder, selvom den stadig mangler endelig ratificering. Den gensidige interesse i øget økonomisk samarbejde er tydelig, og Canada har meldt sig under fanerne i EUs forsvarsinitiativ og deltaget i store forskningsprogrammer.
**Det indre marked**
Canada står også over for interne udfordringer, herunder barrierer for handel mellem provinserne. En stærkt decentraliseret struktur og manglende gensidig anerkendelse af standarder og certificeringer hæmmer produktiviteten og øger omkostningerne for virksomheder. En nedbrydning af disse barrierer kan løfte Canadas BNP og modvirke effekten af USAs toldbarrierer.
Mark Carney har fremsat en plan for at nedbryde interne barrierer og øge integrationen mellem provinserne. Trods modstand fra provinser med særinteresser er der en voksende erkendelse af behovet for større samarbejde og samhandel.
**En ny virkelighed**
Trumps aggressive handelspolitik har tvunget Canada til at reevaluere sit forhold til USA og søge nye samarbejdspartnere. En større integration med EU og interne reformer vil styrke Canadas økonomi og positionere landet bedre i en usikker global økonomi.
Mens Trump forsøger at gøre USA uafhængigt af omverdenen, arbejder Canada og andre lande på at diversificere deres økonomier og mindske deres afhængighed af USA. Den gode nabo nord for grænsen står over for en ny virkelighed, der kræver tilpasning og modstandskraft.