Regeringen står over for en monumental opgave i kampen for at få endnu flere danskere i arbejde. Med beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i spidsen er der sat fuld fart på forhandlingerne om en helt ny beskæftigelsespolitik herhjemme. Målet er at etablere et billigere og mere effektivt system, der kan tackle udfordringen med den stigende tilstrømning af danskere til førtidspension.
Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har nu rettet en klar opfordring til regeringen midt i den historisk gode jobfest, som Danmark oplever. Mens vi fejrer rekordmange danskere, der kommer i arbejde, sender vi samtidig en voksende gruppe ud af arbejdsmarkedet og over på førtidspension. Et problem, som DA mener der må handles på, og en af nøglerne til løsningen ligger ifølge DA i kommunernes evne til at undgå, at borgere ender på førtidspension.
En central del af denne debat er Beskæftigelsesministeriets halvårlige rangliste, der vurderer kommunernes præstationer i at få borgere væk fra offentlig forsørgelse. Men listen tager ikke højde for, hvor gode kommunerne er til at forhindre borgere i at havne på førtidspension, hvilket DA mener er en stor fejl. Ifølge tal fra Jobindsats var der i december 2024 hele 39.377 personer i aldersgruppen 16-39 år på førtidspension, det højeste antal nogensinde.
Erik E. Simonsen, vicedirektør i DA, udtrykker bekymring for konsekvenserne af at sende så mange unge på førtidspension. Han påpeger, at mange af disse tilfælde skyldes psykiske diagnoser, og spørger om disse diagnoser er stabile nok til at forudsige livskvaliteten om 20-30 år. En bekymring, der deles af Torben Tranæs, forskningsdirektør ved VIVE, som mener, at det er særligt vigtigt at fokusere på de unge, der ender på førtidspension.
Tranæs påpeger, at selvom det samlede antal danskere på førtidspension er faldet fra 2023 til 2024, er det stadig en bekymrende udvikling. Især for de unge, der risikerer at ende i et liv uden mulighed for selvforsørgelse. Han mener, at kommunernes præstationer i at undgå førtidspension kan være et effektivt redskab til at forbedre situationen. Ved at dele gode eksempler mellem kommunerne kan man skabe en positiv udvikling.
En analyse fra VIVE har tidligere vist, at kommunernes evne til at flytte borgere væk fra passiv forsørgelse varierer betydeligt, og at ranglister kan være et effektivt redskab til at identificere og sprede gode tiltag. Analysechef Emilie Damm Klarskov fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er enig i, at problemet med unge på førtidspension er kritisk, men mener ikke, at ranglister er det rette værktøj til at løse det komplekse problem.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har endnu ikke kommenteret muligheden for at inkludere førtidspension i kommunale ranglister. Men med presset stigende på arbejdsmarkedet og en voksende bekymring for de unge, der falder udenfor, er det klart, at der er behov for handling og samarbejde på tværs af sektorer for at skabe en bedre fremtid for alle danskere.