Ulrik Harald Bie, Berlingskes økonomiske redaktør, skriver om den seneste udvikling i forbindelse med Brexit og handelsaftaler. Det er mindre end to uger siden, men det føles som en fjern fortid, når man ser tilbage på den seneste tumult i britisk politik. De konservative britiske medier var i ekstase over Trumps såkaldte Brexit-bonus, mens nogle kommentatorer som Ambrose Evans-Pritchard erklærede, at drømmen om at vende tilbage til EU var død.

Aftalen med Trump blev beskrevet som en handelsaftale, der reelt kun omhandlede få varer og anerkendte Trumps toldmur på ti procent. En ligegyldig parentes i historiebøgerne, som det blev sagt. Men aftalen viste sig at have en større betydning end først antaget. Den lukkede en flanke på hjemmefronten og satte scenen for det kommende møde med EU.

Den britiske presse var oppe at køre med overskrifter om overgivelse og forræderi af Brexit, selvom flertallet af briterne nu erkender, at de stemte for at gøre sig selv fattigere i 2016. Boris Johnson, den tidligere premierminister, havde en rekord for pervers overdrivelse, mens Keir Starmer og EU forsøgte at navigere i en ny virkelighed.

Handelsaftalen med Trump var et forsøg på at splitte briterne og EU, men endte med at skubbe briterne direkte i armene på EU. Aftalen med EU krævede, at Storbritannien opgav egne standarder og accepterede EU-Domstolens autoritet i tvister. Starmer forsøgte at håndtere situationen, mens EU forblev roligt og fokuseret på at styrke deres position.

Fiskeriet spillede en stor rolle i beslutningen om Brexit, da mange britiske eksportører mistede adgang til det lukrative europæiske marked. Aftalen med EU løste nogle af disse problemer, men satte samtidig Storbritannien i en position som ydre grænse for EU. Samarbejdet mellem parterne vil fortsat blive udviklet i de kommende måneder.

Aftalen markerer en sejr for EU og et farvel til fantasien om en uafhængig britisk ø. Storbritannien har valgt side i forhold til deres forhold til EU og USA. Handelsaftaler og nedbrydning af grænser vil styrke det europæiske projekt og modvirke amerikansk isolationisme. Von der Leyen og EU har travlt med at sikre økonomisk konkurrenceevne og forberede sig på fremtiden.

Alt i alt viser den seneste udvikling i Brexit-sagaen, at Storbritannien står over for store udfordringer og valg i årene fremover. Hvad det vil betyde for landets økonomi og politik, er stadig uvist, men én ting er sikkert: spillet om Brexit er langt fra ovre.