Trækning af EU-krav: Vestas-boss og Bødskov er enige
I en sjælden alliance af positivitet og enighed har Vestas-topchefen Henrik Andersen og erhvervsminister Morten Bødskov fredag sendt en fælles melding ud omkring EU’s krav til bæredygtighedsrapportering. Efter uger med spekulation og bagvendte samtaler bekræftede ministeren endelig, at regeringen planlægger at lette byrden for virksomheder ved at justere de krævende rapporteringskrav, der har skabt røre i de største virksomheders regnskaber.
Vestas og Dansk Erhverv hilser den nye kurs velkommen
Både hos Vestas og Dansk Erhverv mødes nyheden om de kommende ændringer med en umiddelbar begejstring. Henrik Andersen fra Vestas udtrykker positivitet over initiativet til at mindske rapporteringsbyrden, men udtrykker en vis tøven i at juble, før der ses konkrete handlinger fra regeringens side. Han understreger vigtigheden af at tænke over, hvordan et stærkt Europa bør bygges på innovation og konkurrenceevne snarere end overdreven regulering.
Forud for EU’s kommissionsformand Ursula von der Leyens fremtidige præsentation af en omnibuspakke og forenkling af CSRD-direktivet, arbejder lande som Tyskland og Frankrig for at udskyde de krævende rapporteringskrav til tusindvis af selskaber. Regeringen bakker op om dette tiltag og foreslår at udskyde kravene fra 2025 til 2027, hvilket vil påvirke omkring 2000 danske virksomheder. Samtidig foreslås det at reducere 50-75% af de specifikke rapporteringskrav.
Risiko ved udskydelse: Eksperters synspunkter
Den foreslåede udskydelse møder kritik fra eksperter som CBS-professor Andreas Rasche og Esben Lanthén, partner i konsulenthuset Nordic Sustainability. Lanthén pointerer, at en udskydelse af kravene kan risikere at bremse den nødvendige handling i en tid med hastende behov for klimaindsats. Han udtaler, at fokus bør rettes mod handling, der skaber værdi for virksomheder og samfundet, ikke blot administrativt arbejde og compliance.
Erhvervsministeren forholder sig til den kritik, udskydelsen har affødt, og understreger målet om at styrke den grønne omstilling og skabe konkurrencedygtige virksomheder i Europa. Dansk Erhverv støtter ligeledes regeringens linje og ser udskydelsen af CSRD-kravene som nødvendig for at lette byrden for virksomheder i en afgørende tid for Europas konkurrenceevne.
Vestas-topchef Henrik Andersen kritiserer hårdt de omfattende krav og regler fra EU, der har tvunget selskabet til at bruge flere millioner euro på rapportering. Han påpeger, at tiden og ressourcerne, der anvendes på bureaukrati, kunne være bedre brugt på at fremme bæredygtighed og innovation. Faktisk mener han, at det massive administrative arbejde forhindrer virksomheden i at fokusere på reelle løsninger og forhindrer fremskridt i den grønne omstilling.
Andersen er kritisk over for EU’s krav og påpeger, at kun to lande, Finland og Danmark, har fuldt implementeret direktivet, hvilket sætter spørgsmålstegn ved effektiviteten af de tunge rapporteringsbyrder. Han mener, at Europa har brug for et stærkt og enigt samfund, der kan konkurrere globalt og ikke lader sig kvæle af overdreven regulering.
I en tid, hvor klimakrisen kræver handling, er det afgørende at fokusere på virkelige løsninger og frigøre virksomheder fra unødvendigt bureaukrati. Ved at lette byrden for virksomhederne kan Europa styrke sin konkurrenceevne og skabe en mere bæredygtig fremtid.