I Sø- og Handelsretten et stenkast fra Amalienborg begyndte en større retssag mandag morgen klokken 9.30 i finanssektorens top. En principiel sag ifølge bankernes brancheorganisation, som kan få omfattende konsekvenser for bankkundernes vilkår. Forbrugerombudsmanden står på den ene side, forbrugernes uafhængige statslige tilsynsmyndighed, mens Jyske Bank med støtte fra bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, står på den anden side. Forbrugerombudsmanden har sagsøgt Jyske Bank for uretmæssigt at have indført negative renter på en række af privatkundernes kontotyper fra 2019. Påstandsdokumenter i sagen, som erhvervsmedierne Finans og FinansWatch har fået aktindsigt i, viser dette. Forbrugerombudsmanden mener ikke, at Jyske Banks aftalevilkår med privatkunderne gav banken ret til at indføre negative renter. Men Jyske Bank har afvist denne påstand. De påstår, at i bankens forretningsbetingelser, som gjaldt alle privatkunder, stod det klart, at renten var variabel og kunne ændres under visse omstændigheder.

Ifølge Jyske Bank og Finans Danmark kan en kendelse i sagsøgernes favør få vidtrækkende konsekvenser for både bankerne, privatkunderne og samfundet. Der er stor uenighed om, hvorvidt dette er en principiel sag. I 2019 blev Jyske Bank de første i Danmark til at indføre negative renter på ind- og udlån, mens andre banker hurtigt fulgte trop. Dette skete efter, at renterne i Nationalbanken, bankernes bank, stort set havde været negative siden 2012 og presset bankernes økonomi. Ifølge Jyske Bank og Finans Danmark har Forbrugerombudsmanden en dårlig sag, blandt andet fordi myndighederne ikke har kritiseret de negative renter.

En kendelse mod Jyske Bank i sagen vil være principiel og reelt et opgør med bankernes variable renter på ind- og udlån, påstår advokat Erik Bertelsen fra Kromann Reumert, der repræsenterer Jyske Bank, i påstandsdokumentet ifølge Finans. Han skriver, »Findes vilkåret ugyldigt i sin helhed, er konsekvensen i eksisterende aftaler med privatkunder, at Jyske Bank og øvrige pengeinstitutter mister deres adgang til ensidigt at gennemføre renteændringer til kundernes ugunst uanset en saglig begrundelse herfor.« Set fra bankernes side vil dette i sidste ende give kunderne ringere rentesatser, mindre fleksible produkter og true den finansielle stabilitet i Danmark.

Men Forbrugerombudsmanden har flere gange afvist denne påstand og påpeget, at en sejr i princippet blot vil betyde, at Jyske Bank fremover skal skærpe aftalevilkårene over for deres kunder ved for eksempel at udpensle, at renten kan blive negativ. Ikke bankkunders almindelige lønkonti er omfattet af Forbrugerombudsmandens påstande. Sagen omhandler to basale typer konti, herunder betalingskonti, og ni typer opsparingskonti, såsom børneopsparingskonti og ratepensionskonti. Sagen ved Sø- og Handelsretten er berammet til at køre fra mandag den 28. april og en uge frem, omend afgørelsen kan ankes.