Ray Dalio advarer om britisk regerings ‚dødsspiral‛ efter stigning i obligationsrente

USA’s hedgefondsmilliardær Ray Dalio er den seneste markedsekspert, der taler om den britiske regerings stigende omkostninger ved at servicere sin gæld. Hans kritik vil lægge mere pres på den britiske kansler Rachel Reeves, der er blevet bedt om at træde tilbage af oppositionspolitikere og er i Davos for at promovere Storbritanniens attraktivitet.

Dalio, der grundlagde Bridgewater Associates i 1975, beskrev den nuværende situation på det britiske obligationsmarked som en potentiel „gældsdødsspiral‟ i et interview med Financial Times. Den nylige stigning i britiske statsobligationers afkast har ført til, at gældsrenterne når op på £100 milliarder om året, mere end halvdelen af omkostningerne ved at drive NHS i det nuværende regnskabsår. Han bemærkede diskrepansen ved, at obligationsafkastene stiger på et tidspunkt, hvor den monetære politik bliver lettere: Bank of England nedsatte de officielle rentesatser to gange sidste år til 4,75%, og forventes at sænke renterne yderligere i 2025. Dette har allerede haft en indvirkning på det britiske realkreditmarked, hvor fastforrentede produkter er steget, selvom renterne falder.

Han sagde, at den nye Labour-regering, der kom til magten i juli 2024 og lancerede sit første budget den 30. oktober, er i fare for at bruge mere og mere på omkostningerne ved at servicere gælden, med en skadelig virkning på resten af økonomien. Dalio sagde, at denne elendighed efterlader regeringen med tre muligheder: låne mere, skære ned på udgifterne eller hæve skatterne.

Labour’s Manifesto Plans Under Pressure

Mens den nuværende regering lige er blevet valgt, vil det at låne mere sandsynligvis presse obligationsafkastene yderligere op – mere gæld vil skulle udstedes, og obligationsinvestorer kan afvise trækket ved at sælge mere gæld – og at skære ned på udgifterne vil betyde at omstøde planer lavet under valgkampen. Labour-partiet blev valgt på en platform om at forbedre infrastrukturen og offentlige tjenester efter 14 års stramme kontrol med regeringsudgifterne. Og at hæve skatterne vil være politisk upopulært på et tidspunkt, hvor National Insurance-bidragene står over for at stige i april, og skattebyrden stadig er den højeste siden Anden Verdenskrig. Mens inflationen er faldet, forventes den at stige igen i år.

UK Government Bond Turmoil – Hvad det betyder

Sådan har januar-krisen udspillet sig

I øjeblikket er den britiske 30-årige statsobligation på mere end 5%, en stigning på 0,60 procentpoint på et år, og den 10-årige statsobligation er på 4,61%, en lignende stigning. Til sammenligning er de tilsvarende amerikanske statsobligationer på 4,56% for 10-årige obligationer og 4,50% for 30-årige obligationer, ifølge FactSet-data.

USA’s gældsomkostninger er også steget

Obligationsafkastene er steget over hele den vestlige verden, da investorer er begyndt at bekymre sig om vedvarende inflation og regeringers udgiftsplaner som den nye Trump-administration. Dalio advarede også om, at den nye amerikanske regering skal tage kontrol over den nationale gæld for at undgå en lignende krise.

Obligationsafkastene har været særligt markante i Storbritannien, da markederne reagerer på inflationsimplikationerne af efterårsbudgettet, der så den britiske kansler gå ind i højere låne-, udgifts- og skatteprogrammer.

Obligationer, der har oplevet de største bevægelser, har været obligationer med længere løbetid som 10- og 30-årige statsobligationer i USA og britiske statsobligationer. Dette tyder på, at obligationsmarkedets investorer er mere bekymrede for de langsigtede bæredygtighed af de offentlige finanser i Vesten. „Obligationsvagterne‟ menes at stå bag nogle af obligationssalget. Disse deltagere søger at udløse politiske ændringer fra suveræne regeringer ved at udløse stejle stigninger i obligationsafkastene.

Hvad en gældskrise betyder for aktiver

Ray Dalio har netop udgivet en bog kaldet How Countries Go Broke, hvor han deler det første kapitel på X. Regeringsgæld er bogens centrale tema:

„På et tidspunkt, hvor regeringsgælden er stor og stiger hurtigt, virker det farligt uansvarligt at antage, at denne gang vil være anderledes end andre gange, uden først at undersøge hvordan andre tilfælde udspillede sig … vi bevæger os ind i en af de tilfælde, hvor centralregeringer og centralbanker vil ‚gå bankerot‛ på de måder, det er sket hundredvis af gange før og har haft store politiske og geopolitiske konsekvenser.‟

Han siger, at en regeringens gældskrise gør det mindre attraktivt at holde obligationer, og aktier – „økonomiens produktive kapacitet‟ – og guld mere attraktive. Efter en lang periode, hvor regeringsobligationer var ude af favør på grund af lave nominelle og reelle afkast, har en stigning i afkastene efter centralbankerne hævede renterne trukket detailinvestorer i Storbritannien og andre steder ind i denne aktivklasse.

Bridgewater Associates er blevet kontaktet for kommentar.

Forfatteren eller forfatterne ejer ikke aktier i nogen af de værdipapirer, der er nævnt i denne artikel. Læs mere om Morningstars redaktionelle politikker.