Ørsted’s Megaprojekt Forsinket: Uklarhed Om Planen
Det, der engang var Ørsted’s ambitiøse satsning på grønne brændstoffer, er nu blevet en kastebold mellem flere store danske selskaber. Efter Ørsted sidste år trak stikket på sit projekt Green Fuels for Denmark, har der været en døvende stilhed om projektets fremtid, på trods af at det har modtaget 600 millioner kr. i statsstøtte.
Ørsted havde oprindeligt planlagt at fortsætte Green Fuels for Denmark sammen med ni samarbejdspartnere, herunder store spillere som SAS, Mærsk, DSV og Københavns Lufthavn. Men nu står det klart, at ingen af partnerne er sikre på, hvad fremtiden bringer for dette projekt.
En skuffende realitet
Mens nogle af partnerne ser projektet som droppet, og andre blot holder øje, er der stadig få iblandt, der mener, at der kan være håb for projektet i fremtiden. En af de største udfordringer ligger i, hvad der skal ske med de 600 millioner kr. i statsstøtte fra Erhvervsstyrelsen. Der er endda spekulationer om, at Ørsted måske bliver nødt til at tilbagebetale nogle af midlerne.
De oprindelige samarbejdspartnere på Green Fuels for Denmark inkluderede nogle af Danmarks mest indflydelsesrige selskaber som Mærsk, Københavns Lufthavn, DFDS og SAS. Projektet, der oprindeligt skulle være det største power-to-x-projekt i Danmark, havde som mål at sikre 250.000 tons grønne brændstoffer til skibs- og flyindustrien.
En grøn vision
Green Fuels for Denmark var kun ét af mange grønne brændstofprojekter, der skulle have spillet en afgørende rolle i den grønne omstilling og nået danske og europæiske klimamål. Grønne brændstoffer, produceret af grøn elektricitet, er blevet anset som afgørende for at reducere klimapåvirkningen fra sektorer som shipping-, transport- og luftfartsindustrien.
Men i 2020 begyndte problemerne at tårne sig op. Omkostningerne steg, og arbejdet med den havvindpark, der skulle forsyne projektet med grøn strøm, blev sat på pause. Dette førte i september 2024 til, at Ørsted besluttede at sætte projektet på pause, og i oktober blev det endegyldigt lagt i graven som en del af selskabets strategi om at nedprioritere deres e-fuels satsning i Nordeuropa.
En tåget fremtid
Med Ørsted ude af billedet står partnerne nu tilbage i en tåge af usikkerhed. Flere af partnerne ser projektet som afsluttet, heriblandt Københavns Lufthavn og SAS. Der er dog stadig en vis uvished omkring, hvad der skal ske med resten af støttebeløbet på 600 millioner kr.
Cowi, en af de tidligere partnere, nævner dog, at der er sonderinger om at videreføre projektet i en modificeret form. Everfuel, et af de få selskaber, der stadig viser interesse, afventer nu en afgørelse fra Erhvervsstyrelsen om støttemidlerne.
Erhvervsstyrelsen er endnu ikke klar over, hvad der skal ske med Ørsted’s tilskud, og de undersøger lige nu muligheden for, at Ørsted skal tilbagebetale de allerede udbetalte 51 millioner kr. Det er en kompleks situation, der kræver en kollektiv beslutning fra aftalekredsen bag den politiske aftale om støtten til Green Fuels for Denmark.
Således forbliver Ørsted’s megaprojekt en krydsning mellem ambitioner, realiteter og uklarhed, der fortsat venter på en afgørende beslutning for dets fremtid.