Kina’s farlige kurs: Ulrik Bie advarer om nyt mål

Stabilitet. Kontinuitet. Alt er, som det plejer.

Det kinesiske gummiparlament, Den Nationale Folkekongres, har sendt et klart signal om landets økonomiske retning, med det nyeste mål for økonomisk vækst i centrum. Trods de mange angreb fra den amerikanske præsident, Donald Trump, og den efterfølgende teknologiske krig under Joe Bidens embedsperiode, står Kina fast på en kurs, der lover ro trods den økonomiske turbulens.

Vækst og udfordringer

Beijing har fastlagt, at årets vækstmål skal ligge på fem procent, hvilket også var målet sidste år. Ifølge officiel statistik blev dette mål præcist nået, uden afvigelser. Dog vækker strategien bekymring, da den primært bygger på stimulans for at opretholde væksten. Dette har ført til en stigende gæld i økonomien og en række udfordringer, især efter kollapset i byggeselskabet Evergrande.

Boligsektorens nedgang har ramt boligpriserne og skabt øget økonomisk usikkerhed, da boligen er en vigtig aktiver for middelklassen. Med en mangel på et solidt socialt sikkerhedsnet, skaber denne udvikling en bekymrende fremtid for husholdningerne i Kina.

Investeringer og handelskrig

Kinas strategi inkluderer også at tiltrække flere udenlandske investeringer og øge fokus på teknologiindustrien. Dog har Trumps handelskrig ikke kun ført til toldsatser, men også til begrænsninger i adgangen til avanceret teknologi. Dette har resulteret i faldende udenlandske investeringer og øget kompleksitet omkring investeringer i og fra Kina.

Desuden står Kina over for udfordringer med overproduktion, da fabriksbyggeri stiger, samtidig med faldet i boligbyggeri. Med USA’s toldmure og behovet for at afsætte overskudsproduktion på det europæiske marked, står Kina over for en udfordrende tid med øget konkurrence og potentielle handelshindringer.

Fremtiden for Kinas økonomi

Kinas ambitiøse vækstmål vidner ikke om styrke, men snarere om rådvildhed og svaghed. Denne strategi risikerer at underminere Europas økonomi og skabe en skæbnefællesskab mellem de to økonomiske magter. Der er behov for en mere afbalanceret tilgang og en erkendelse af de strukturelle udfordringer, som begge parter står overfor.

Ulrik Harald Bie, økonomisk redaktør for Berlingske, advarer om konsekvenserne af Kinas kurs og opfordrer til handling for at undgå en kollaps i både den kinesiske og europæiske økonomi. Det er på tide at tage fat på de dybere problemer og skabe en mere bæredygtig økonomisk fremtid for alle involverede parter.