På overfladen virkede det ret imponerende. Kinas eksport steg med otte procent i april sammenlignet med året før. Lidt vildt, ikke? Især når man tænker på, at de er midt i en mega handelskrig. Men hold nu fast, når man graver lidt dybere, begynder det at give mening. Eksporten til USA faldt faktisk med hele 21 procent. Det er ret vildt, når man tænker på, at der stadig sejler en masse skibe fra Kina til USA med varer.

Situationen ser ret anderledes ud i maj. Alt er blevet ret stille. Containerne tårner sig op i de kinesiske havne, og Vietnam er pludselig den store stjerne på anløbslisterne. Kina har dog også haft held med eksporten til Sydøstasien, hvor den steg med hele 21 procent. En god del af de varer vil ende i USA og blive ramt af en ti procent told. Eksporten til Afrika og Sydamerika er også stigende.

EU derimod virker lidt mere tilbageholdende. Eksporten steg kun med otte procent. EU er lidt på vagt over for de billige kinesiske varer, især nu hvor det store amerikanske marked er lukket ned. Det virker næsten som om, de ikke rigtig vil have det hele oversvømmet.

Told og modtold på over 100 procent? Det er jo nærmest en handelsembargo! Det kommer nok til at mærkes i de amerikanske butikker snart med højere priser og tomme hylder. Kina er virkelig presset økonomisk. Eksporten har været en kæmpe motor for væksten, mens der er en masse strukturelle problemer der trykker på den hjemlige aktivitet. Det er ret vildt, når man tænker på det.

Fabriksarbejderne i Kina står over for en uvis fremtid. Det virker lidt mærkeligt at tænke på, at de allerede nu planlægger juleproduktionen. Man ved jo slet ikke, hvad der vil ske med toldregimerne om et par måneder. Det er ret nervepirrende, må man sige. Fabrikanterne ser også lidt sort på det. Priserne på varerne er faldet i to år, og det går kun hurtigere og hurtigere nedad. Elbilpriserne falder også konstant.

Kina risikerer virkelig at komme ind i en ond spiral af faldende priser, som ikke skyldes øget produktivitet, men simpelthen for meget kapacitet. Det er virkelig ikke en opskrift på succes. Og med den store gæld, de har, skal de virkelig passe på. Kina måske skulle have brugt pengene på noget andet?

Myndighederne prøver at holde økonomien kørende med en masse tiltag. Renten falder, bankerne låner mere ud, og der er masser af incitamenter til at få folk til at købe mere. Det virker måske på kort sigt, men det er lidt tvivlsomt, om det holder i længden.

Der er stadig en masse strukturelle problemer, der gør det svært for Kina at komme ovenpå. Boligmarkedet er lidt sløvt, og byggeriet har været nede i tre år. Det er ret træls, når boligen er det vigtigste aktiv. Kina har virkelig en masse udfordringer at kæmpe med.

USA og Kina skal mødes i weekenden til nogle “diskussioner” om handel og økonomi. Men det er lidt usikkert, hvem der egentlig vil forhandle, og om de overhovedet kan blive enige om noget. Det er nok lidt en rodebutik, hvis du spørger mig. Men det er jo bare min mening.