Så er den nye tyske regering på plads efter en smule parlamentarisk rod, og det er vist Alexander Hoffmann fra det konservative CSU, der har sagt til den tyske avis Bild: »Selv de mest succesfulde rummissioner er begyndt med en forsinkelse.« Det er da en positiv måde at se på de sidste ugers begivenheder på.

Det nye regeringsprogram fra koalitionen af konservative og socialdemokrater ser ud til at have mange vigtige og rigtige elementer – i hvert fald på papiret. Der er tale om oprustning, Ukraine, modernisering, en strammere udlændingepolitik og Tysklands rolle i verden. Men spørgsmålet er, om den nye regering rent faktisk kan føre disse planer ud i livet.

Det virker som om, at den forrige regering under ledelse af tidligere kansler Olaf Scholz (SPD) ikke rigtig fik styr på tingene. Der var mere fokus på interne stridigheder end på at bringe Tyskland ind i fremtiden.

Nu er det op til koalitionen mellem de to historisk set mere konservative partier at vise, om de kan skabe den nødvendige forandring. Det afhænger meget af, hvordan de to grupper har analyseret situationen og planlægger at samarbejde.

Når jeg snakker med mine tyske venner, så er det netop det spørgsmål, jeg stiller: Er det lykkedes socialdemokraterne at forstå vigtigheden af at skabe et konkurrencedygtigt erhvervsliv for at sikre flere velbetalte job og en velfærdsstat?

Mange er skeptiske. SPD’s valgkamp handlede mest om at rulle reformer tilbage og øge overførselsindkomster og mindsteløn. Og når man kigger på de konservatives historik, så skal man helt tilbage til 1998 for at finde en vigtig reform.

Den nye kansler, Friedrich Merz (CDU), virker dog som om, han er klar til at tage udfordringen op. Det ser ud til, at han har en solid plan for at få gang i tingene igen. Valget af ministre giver da også et vis håb for fremtiden.

Hos SPD er der kommet en række nye ansigter til, og det ser ud til, at den nye socialdemokratiske finansminister, Lars Klingbeil, har et godt samarbejde med Merz. Hos CDU er der også spændende ministre på plads, som forhåbentlig kan bidrage til en positiv udvikling.

Det bliver interessant at se, hvordan Merz vil tackle de økonomiske udfordringer, som Tyskland står overfor. Der er brug for handling, da landet har været i økonomisk tilbagegang i lang tid.

Man håber, at Merz kan bidrage til at genstarte den tyske maskine og bringe Tyskland ind i en ny æra af forskning og innovation. Der er store muligheder for forandring, men det kræver, at man tænker anderledes og handler hurtigt.

Det er svært at sige, om Merz vil være en succes, men det er vigtigt, at han formår at få Tyskland tilbage på sporet. Der er brug for handling og resultater, hvis Tyskland skal bevare sin position som en økonomisk stormagt.

Lad os håbe, at den nye regering kan føre Tyskland ind i en ny æra af vækst og velstand. Det er på tide, at landet kommer tilbage på toppen af den økonomiske rangliste, så man kan konkurrere med de bedste i verden.