Investering i en Tumultarisk Verden: En Strategi til Succes

I en verden præget af politisk uro, Trumps nye dagsorden, krig og geopolitiske konflikter, er fokus ofte rettet mod disse emner i medierne og på aktiemarkedet. Som investor er det dog afgørende at undgå at lade sig forblænde af retorik og politik, og i stedet rette opmærksomheden mod virksomhedernes reelle tilstand og vækst.

En tendens i øjeblikket viser, at investorer i høj grad er optaget af det store billede og bekymret for, hvilken retning verden bevæger sig i med Trump ved roret for verdens største økonomi. Mens det er fornuftigt at have dette i baghovedet, kan det også være farligt at overse virksomhedernes faktiske præstationer og økonomiske sundhed.

Et eksempel på dette er den opfattelse, man kunne have fået som investor, hvis man udelukkende havde fulgt med i de globale mediers dækning af Trumps embedsperiode siden valget den 6. november. Man ville muligvis have antaget, at investeringer i Kina og Europa ikke var det mest gunstige valg, og at amerikanske aktier ville stige drastisk som følge af „America first‟-doktrinen.

I virkeligheden har både store kinesiske og europæiske aktier klaret sig godt siden valget, og i 2025 alene har de to regioner vist sig at have en markant bedre præstation end amerikanske aktier, på trods af trusler om tariffer og geopolitiske spændinger.

Global Diversificering: Nøglen til Succes

Et eksempel på dette er udviklingen på Hong Kong 50-indekset, som siden det amerikanske valgresultat er steget med cirka 12 procent. Euro Stoxx 600, det brede europæiske aktieindeks, er steget med over 9 procent, mens det amerikanske S&P500-indeks kun er steget med cirka 6 procent i samme periode.

I Danmark har C25 indekset dog haltet bagefter, primært på grund af kursfaldene i grønne aktier som Vestas og Ørsted samt Novo Nordisks dramatiske kursfald den 20. december.

Som investorer kan vi lære af dette ved at forstå vigtigheden af at have en globalt diversificeret portefølje, i stedet for at satse alle vores penge på det danske marked, som i 2024 lå betydeligt bag de globale aktieafkast.

Virkeligheden bag Aktiekurserne

Det vigtigste aspekt for en investor er at erkende, at markedet reagerer på forventninger til fremtiden, og at aktieafkast i sidste ende handler om, hvor godt virksomhederne formår at øge deres indtjening.

Hvis man eksempelvis i starten af året havde fokuseret på forventningerne til de største amerikanske virksomheder i forhold til de største europæiske virksomheder, ville man sandsynligvis have været mere positivt stemt over for europæiske aktier. Dette i modsætning til hvis man kun havde ladet sig påvirke af Trumps trusler om tariffer og hårde retorik.

Sammenligningen mellem sidste års kursvindere, teknologiaktierne – også kendt som „Magnificent 7‟ – med Europas ‚GRANOLAS‛, en gruppe af de 10 største europæiske aktier, herunder Novo Nordisk, viser, at de europæiske aktier har en højere ventet indtjeningsvækst og et større vækstmomentum sammenlignet med 2024.

Samtidig ser værdiansættelserne for GRANOLAS-aktierne væsentligt lavere ud sammenlignet med de amerikanske teknologiaktier, relativt til markedets forventede indtjening i 2025.

Med andre ord, hvis man havde haft fokus på de enkelte virksomheder frem for politik og Trump, kunne man have opnået gode afkast i Europa og Kina i 2025.

Denne indsigt deles af Oskar Ehlert Barner Bernhardtsen, investeringsstrateg hos Saxo Bank. Euroinvestor præsenterer dagligt kommentarer fra vores panel af eksperter inden for investering, boligøkonomi og privatøkonomi. Alle kommentarer er udtryk for den enkelte skribents holdning.

Lyt til den seneste episode af podcasten Millionærklubben for yderligere indsigter og råd om investeringer.