Fald i forbrugernes optimisme i USA: Choktal og konsekvenser
Det er næsten ubegribeligt at tænke på, at Donald Trump end ikke har haft præsidentposten i 50 dage. Mens Europa føler sig ramt på alle fronter, er situationen en helt anden for den almindelige amerikaner langt væk fra hovedstaden Washington.
Amerikanerne stemte for en lukket grænse mod Mexico, udsmidning af illegale indvandrere, og en massakre af det statslige bureaukrati. De ønskede et opgør med alt, hvad højrefløjen kalder „woke‟. De ville have USA til at sætte sig selv først, stoppe pengeoverførsler til verdens fattige og skabe fred i Ukraine.
Er det gået efter planen? Smukt er det sjældent, men Trump er i gang med at holde sine valgløfter, til trods for knas undervejs. Dog var der én del af Trumps valgløfter, som et flertal af amerikanerne havde det svært med – handelskrigene. Amerikanerne ønskede ikke en konflikt med Mexico og Canada, der er USAs største handelspartnere.
Præsidentens budskab om, at økonomien vil boome som aldrig før, virker ikke at afspejle den virkelighed, den almindelige amerikanske forbruger står overfor. Trods Trumps påstand om, at resten af verden og EU har udnyttet USA, ved forbrugerne, at regningen ender på deres bord.
Forbrugertilliden i USA er faldet med rekordfart, da præsidenten har lovet handelskrig med alle og enhver samtidigt. En ny opgørelse fra University of Michigan viser en grum virkelighed. Forbrugerindekset faldt massivt i marts, primært på grund af forventningerne til fremtiden.
Opdelt efter partitilhørsforhold er det ikke overraskende, at demokrater og uafhængige vælgere er bekymrede for fremtiden. Men selv republikanerne begynder at ryste på hånden. Forventningerne til inflationen er skudt i vejret, og amerikanerne forventer højere priser både på kort og lang sigt.
Den amerikanske forbruger og virksomhederne er under pres
Forbrugerne i USA og virksomhederne melder begge om uro. Forbrugerne køber mindre, virksomhederne mærker svaghed i brugen af kreditkort. Dollar General rapporterer om en svag start på året, hvor mange kunder kun har råd til daglige nødvendigheder.
Virksomheder som Walmart og Costco oplever en usikker fremtid. Walmart har allerede mærket Trumps straftold på kinesiske varer og forsøger at forhandle priserne ned. Flere amerikanske legetøjsproducenter har lukket fabrikker i Kina og flyttet produktionen til lande som Vietnam og Indien.
Det er en tovtrækning mellem forbrugere og erhvervslivet, da priserne stiger, og forbrugertilliden falder. Virksomhederne står over for et pres, mens forbrugerne kræver, at omkostningerne fra handelskrigene absorberes. Dette kan mindske inflationen, men presse virksomhedernes indtjening.
Den amerikanske økonomi balancerer på en knivsæg
Privatforbruget udgør en stor del af USAs økonomi, og forbrugernes købekraft er afgørende. Stigende studiegæld, brug af kreditkort og misligholdelse af lån er alarmerende tegn. Trumps planlagte skattelettelser kan muligvis øge forbrugernes og virksomhedernes tilfredshed, men faldende aktiekurser og usikkerhed om fremtiden skaber tvivl.
De små og mellemstore virksomheder er særligt usikre, og millioner af job i forsyningskæden til staten er truet. Trumps handlinger spiller ind på hele verdensøkonomien, men det er den amerikanske forbruger, der kan sætte ham under pres. Ekspert Ulrik Harald Bie fra Berlingske påpeger, at J.P. Morgan ser 40 procent risiko for recession i år.
I en tid præget af forbrugernes frygt og virksomhedernes usikkerhed, står USA over for en økonomisk udfordring, som kræver en balanceret og langsigtede tilgang for at undgå større konsekvenser.