Egede kritiserer misvisende graf i omstridt DR-dokumentar
I jagten på det sensationelle henvendte folkene bag dokumentaren »Grønlands hvide guld« sig direkte til selvstyreformand Múte B. Egede. Et dramatisk øjeblik afsløres, da co-producer Michael Rosing, tidligere grønlandsk politiker, præsenterer et »hemmeligt« fund med potentiale til at revolutionere historien om Grønlands økonomiske forhold til Danmark. Efter en indtrængende mail diskuteres et »skelsættende fund« uden konkrete detaljer, men med udsigt til at ændre historiens gang.
Kritikken af den misvisende graf
I april 2024 blev Múte B. Egede konfronteret med dokumentarholdets »resultat«: en graf, der sammenlignede Grønlands omsætning fra kryolitminen med Danmarks bloktilskud. Dokumenter afslører, at Grønland har været en økonomisk gevinst for Danmark, men økonomer betegnede grafen som misvisende. Selvstyreformandens reaktion i den endelige dokumentar afspejler hans holdning fra april 2024, hvor han offentligt hævdede, at Danmark har tjent mindst 400 milliarder kroner på én mine alene. Nyere dokumenter afslører vigtige forbehold, som Múte B. Egede afviste, og gentog urigtige oplysninger efter dokumentarens premiere.
Den politisk betydende dokumentar
»Grønlands hvide guld«, instrueret af Claus Pilehave, afdækker historien om kryolitudvindingen og de økonomiske værdier, der gik til danske koloniherrer. Med en påstand om 400 milliarder kroner som omdrejningspunkt, har dokumentaren affødt voldsom kritik fra økonomer og politikere. Instruktøren afviser dog konklusionerne om Danmarks profit, og DRs mål var at belyse økonomiske aspekter uden at fastslå indtægter. En ansøgning om støtte afslørede dog, at dokumentaren var et »politisk« vigtigt projekt med fokus på Grønlands økonomiske forhold til Danmark.
Múte B. Egedes reaktion og dokumentarforløbet
Efter et interview med Múte B. Egede blev dokumentarholdet i kontakt med selvstyreformandens kontor for at sikre hans godkendelse af filmen. En graf, fjernet fra den endelige dokumentar, skabte tvivl om dokumentarens økonomiske påstande, som økonomiprofessor Torben M. Andersen advarede om. Til trods for forbehold og advarsler valgte Múte B. Egede at fastholde sine udtalelser. Efter dokumentarens offentliggørelse påtog sig Line Bilenberg, dokumentarens presseansvarlige, ansvaret for at informere selvstyreformanden om filmens økonomiske konklusioner og sikre hans forståelse af de omtvistede tal.
I en kontroversiel udsendelse som »Grønlands hvide guld« mener Line Bilenberg, at der burde have været mere tid til efterprøvning inden udsendelse. DRs nyhedsdirektør, Sandy French, begrunder nedtagningen af dokumentaren med fejl og problemer i produktionen. Trods gentagne henvendelser og klargøring af tal, fastholdt Múte B. Egede sine kontroversielle udtalelser. Spørgsmål til dokumentarholdet, DR og Múte B. Egede forblev ubesvarede inden artiklens deadline.