Carlsberg: Ny metode til bæredygtig vækst på Midtsjælland

I det bølgende landskab på Midtsjælland står Søren Ilsøe med en klump mørk jord i hånden. Et skuffet udtryk præger hans ansigt, da han opdager kun tre store regnorme i stedet for de sædvanlige fire eller fem. Iført en sort kasket, hvorpå der står „Make Soil Great Again,‟ reflekterer han over en fremtid, hvor landbruget har forandret sig markant fra i dag.

Bæredygtighedens vej

I 25 år har Søren Ilsøe dyrket sit landbrug, Knudstrupgaard, på Midtsjælland efter regenerative principper. Denne tilgang indebærer minimal jordbearbejdning for at genoprette jordens sundhed og reducere brugen af diesel og kemikalier. En tilgang, som han mener er sund logik og gavnlig for både klima, miljø og pengepungen.

Carlsbergs ambitiøse mål

Carlsberg har nu indgået en aftale med Søren Ilsøe som leverandør, da bryggerigiganten sigter mod at få alle råvarer fra regenerativt landbrug i 2040. Med et delmål på 30 pct. regenerativt landbrug i 2030, ønsker virksomheden at nedbringe sit negative aftryk og positionere sig mellem konventionelt og økologisk landbrug.

Udfordringer og muligheder

Dog mangler der tilstrækkeligt med landmænd i Danmark, der praktiserer regenerative metoder. Topchefen Jacob Aarup-Andersen advarer om at søge leverandører uden for landets grænser, hvis ikke flere slutter sig til bevægelsen. Sammen med ministeren for grøn trepart, Jeppe Bruus, undersøges muligheder for at integrere regenerative landbrugspraksisser i den grønne omstilling.

Viden og finansiering

Der er behov for yderligere forskning om klima- og miljøeffekter samt klare definitioner af regenerative principper. Bæredygtighedschefen hos Carlsberg påpeger vigtigheden af en omstillingsfond for landmænd, da der kan være midlertidige omkostninger ved overgangen til regenerative metoder. Samtidig definerer Carlsberg seks principper for regenerativt landbrug som retningslinjer for leverandører.

Grøn inspiration og fremtidsperspektiver

Minister Jeppe Bruus ser potentiale i regenerative principper som en del af den grønne trepart-aftale, der omformer dansk landbrug og landskab. Mens der stadig er udfordringer og ubekendte, erkender han behovet for ekspertudvalg til at udforske mulighederne. Med øget viden og støtte kan det regenerative landbrug muligvis spille en afgørende rolle i at opnå bæredygtig vækst og beskytte miljøet for kommende generationer.