Bitcoin-Halving blev længe betragtet som en driver for priserne – men denne gang udebliver euforien. Et år efter det sidste Halving registrerer Bitcoin sin svageste Post-Halving-ydelse nogensinde.

• Den svageste Halving-ydelse nogensinde
• Ændret markedstruktur: Bitcoin-ETF’er og politisk usikkerhed bremser
• Lavere volatilitet tyder på mere stabil, men mindre spektakulær afkast
Bitcoin-Halving mister sin effekt

Det såkaldte Bitcoin-Halving, hvor belønningen for mining af nye Bitcoins halveres, har historisk set været en garanti for massive prisstigninger. Historisk set steg Bitcoinkursen markant efter de tidligere tre Halvings. Efter det første Halving i 2012 steg kursen med utrolige ca. 7.000 procent i de efterfølgende tolv måneder, mens kursstigningen efter begivenheden i 2016 stadig var på 291 procent. I året efter begivenheden i 2020 steg kursen med over 541 procent, ifølge data fra dataprovideren Kaiko.

Siden det sidste Halving den 19. april 2024 er Bitcoin kun steget med lidt over 43 procent – en historisk lav værdi sammenlignet med tidligere cyklusser. Som eksperterne påpegede i deres rapport, er dette den “svageste ydelse efter Halving siden registreringens begyndelse i procentvis henseende.”

Bitcoin-ETF’er, Trump & Co.

Analytikerne fra Kaiko tilskriver den svage ydelse flere faktorer. På den ene side ændrer markedsstrukturen sig på grund af introduktionen af Bitcoin-ETF’er, hvilket svækker dynamikken for klassisk udbudsnedsættelse. På den anden side belaster økonomisk-politisk usikkerhed under præsident Trump stemningen på finansmarkederne, hvilket også påvirker kryptovalutaer. “En af de vigtigste ændringer [i denne Bitcoin-cyklus] er det nuværende makroøkonomiske regime – renterne har aldrig været så høje,” forklarede Kaikos senioranalytiker Dessislava Aubert over for Decrypt. “Den nuværende fase af høj usikkerhed” har også påvirket den stadig største kryptovaluta.

The Economic Policy Uncertaintiy Index, en måleenhed for økonomiske risici, lå i de seks måneder efter det seneste Halving for cirka et år siden i gennemsnit på 317, ifølge Kaiko-analytikerne i en meddelelse. Til sammenligning lå indekset i 2017 i gennemsnit på 107, i 2016 på 109 og i 2020 var det 186.

Derudover kunne Bitcoin-ekspertene også påpege, at Bitcoin’s modenhed kan spille en rolle, da mens 60-dages kursvolatilitet i 2012 stadig var over 200 procent, var den sidste rundt 50 procent, noterede Kaiko-analytikerne. “Med Bitcoin’s modenhed er det nu mere sandsynligt, at den i forhold til tidligere cyklusser vil levere stabile, om end muligvis mere tilbageholdende afkast,” citerede MarketWatch.

Vanskeligheder for virksomheder

For den hårdt konkurrenceprægede minebranche er den udeblevne styrke også problematisk, da virksomheder derfor i stigende grad ser sig nødsaget til at sælge mønter for at dække deres driftsomkostninger, som det hedder i Decrypt. Curtis Harris, Senior Director of Growth hos Compass Mining, forklarede, at virksomheder i branchen har stigende vanskeligheder med at overleve. Den lavere Bitcoinkurs kombineret med den uforudsigelige politik fra Donald Trump “øger kreditomkostningerne, gør minearbejdere mere forsigtige og bremser investeringer i nye minedriftsoperationer.”

Ikke helt overraskende er udviklingen dog ikke, hvorfor minearbejdere også kunne have forberedt sig på forhånd, men understregede samtidig Shanon Squires, Chief Mining Officer hos Compass Mining. “De fleste minearbejdere opnår stabile overskud, når de optimerer deres driftsomkostninger og driver en god forretning. Hvis man har opbygget sin minedriftsfarm i forventning om at vinde Bitcoin for en million dollars i dag, har man ikke været opmærksom.”

Redaktion finanzen.net)