Nattetimerne på US-børserne er ifølge studier særligt indbringende, og det viser sig, at aktiemarkedet har en tendens til at opnå større afkast, når markedet er lukket. Den såkaldte “Overnight Effect” eksisterer ikke kun på indeksniveau, men det viser sig også, at den “optræder i et suggestivt mønster i afkastene af enkelte aktier og er især stærk hos “meme”-aktier”, hedder det i studiet.

Ifølge studiets resultater kan “Overnight Effect” observeres på de fleste store aktiemarkeder og kan spores tilbage mindst til 90’erne. Ikke desto mindre har dette fænomen fået lidt opmærksomhed i fortiden.

Hos MarketWatch blev det bemærket, at ved en analyse af aktiemarkedet blev kursgevinster hovedsageligt opnået uden for de normale handelstider. Et portefølje, der udelukkende ville være investeret om natten, ville ofte have vist en bedre udvikling end en portefølje, der kun blev holdt i løbet af dagtimerne. Mens investeringer i løbet af dagen ville have medført tab, kunne der opnås gevinster om natten.

Disse resultater forbliver dog hypotetiske og tager ikke højde for transaktionsomkostninger, men det blev påpeget, at disse gebyrer kun ville reducere afkastene moderat.

En anden undersøgelse af Terry Marsh fra University of California, Berkeley, og Kam Fong Chan fra University of Western Australia tilskriver den såkaldte Overnight Effect markedsreaktioner på virksomhedsnyheder, der offentliggøres uden for handelstiderne. Især ekstreme overskudsoverraskelser kan føre til kursbevægelser, der afspejles i de nattetimer. Da sådanne nyheder normalt offentliggøres tidligt om morgenen, før børserne åbner, foretages en stor del af kursjusteringerne derfor om natten.

MarketWatch understreger dog også, at denne strategi på lang sigt bygger på mange små effekter og ikke er en hurtig vej til stor rigdom.

Ifølge Investopedia er handelstiderne på de amerikanske børser især præget af høj aktivitet og store kursudsving i begyndelsen og slutningen af dagen. Efter børsåbningen kl. 9:30 Eastern Time bliver begivenhederne og nyhederne fra de foregående timer bearbejdet, hvilket ofte fører til markante bevægelser.

Professionelle handlere fokuserer derfor ofte på den første time efter handelsstart, da de største kursudsving forventes i denne periode. Ved middagstid falder volatiliteten og handelsvolumen normalt, hvorfor mange daytradere lukker deres positioner tidligere.

I den sidste handelstime stiger markedets aktivitet igen, da institutionelle investorer og tradere tilpasser deres positioner og reagerer på nye udviklinger. På samme måde som om morgenen er der muligheder, men samtidig med øget risiko.

Tidligere undersøgelser har vist, ifølge Investopedia, at aktier tendens til at præstere bedre om fredagen og dårligere om mandagen. Selvom årsagerne bag dette – som offentliggørelse af negative nyheder i weekenden eller investorernes nedtrykte stemning – er omstridte, forbliver fænomenet grundlæggende intakt.

En analyse af S&P 500-slutkurser fra 2000 til slutningen af 2024 viste også, at tirsdag i gennemsnit havde de højeste dagsafkast, mens mandag og fredag opnåede de svageste resultater. Onsdag og torsdag lå derimellem. Forskellene var dog små og for de fleste private investorer uden praktisk betydning.

Tydeligere mønstre ville dog vise sig omkring lange weekender: Før helligdage eller forlængede weekender steg de daglige afkast i gennemsnit markant, mens de faldt efter pauserne. Før lange weekender var sandsynligheden for positive handelsdage også højere.

Selvom disse statistiske opsigtsvækkende træk skal investorer dog være forsigtige. Handelsomkostninger, skattemæssige konsekvenser og den praktiske indsats kan hurtigt underminere potentielle gevinster, så en passende handelsstrategi ikke ville være gavnlig for de fleste private investorer.

En analyse af S&P 500-data fra 2000 til 2024 viser tydelige sæsonmæssige mønstre på månedsbasis. November skiller sig ud som historisk stærkeste måned, efterfulgt af april og juli. Selv i langsigtede analyser siden 1928 bekræfter denne tendens sig, ifølge Investopedia. September forbliver dog tro mod sit ry som den svageste måned.

Udover september viste også februar og juni sig at være særligt svage. Den berygtede “Oktober-Effekt”, historisk forbundet med børskriser, har imidlertid mistet noget af sin skræk i nyere tid: Oktober har nu solide gevinster, men forbliver en særligt volatil måned.

Dog overdøver daglige udsving disse månedlige effekter markant, så sæsonmæssige mønstre kun er betinget på kort sigt for investeringsstrategier.

Redaktionen finanzen.net

Denne tekst er kun til informationsformål og udgør ikke en investeringsanbefaling. Finanzen.net GmbH fraskriver sig ethvert regresskrav.