Frygtet fjende venter amerikanske forbrugere: Stilhed før stormen

Løftet var ikke til at tage fejl af. Omgivet af dagligvarer, som han aldrig selv har prøvet at købe, lovede Donald Trump i august, at »når jeg vinder, vil jeg med det samme få priserne ned, startende på dag ét«. Amerikanernes vrede over, at alt er blevet dyrere, var den vigtigste årsag til, at Donald Trump vandt præsidentvalget. Men det er ikke gået helt, som han har lovet.

Priserne stiger, og februar så en stigning på 0,2 procent fra måneden før, mens de steg med 2,8 procent på et år. Analytikerne havde forventet lidt mere, men februartallet bryder den opadgående tendens siden efteråret. Trump skyder skylden på sin forgænger, og det er den amerikanske økonomi, der holder inflationen oppe.

Der er en følelse af stilhed før stormen, da handelskrigene venter forude. Jo længere tid der går med stigende priser, desto mindre kan Trump bruge Biden som politisk syndebuk. De kommende markante prisstigninger vil Trump eje, og budskabet fra Det Hvide Hus er, at vi skal tage Trump alvorligt og bogstaveligt – bare ikke, når det gælder forbrugerpriserne.

### Æggemarkedet under pres

Inflationen skaber bekymring, især med priserne på æg, der er steget med 72 procent på grund af fugleinfluenza. Landbrugsministeriet har fået fyret mange ansatte, hvilket forværrer situationen. Der er forsøg på at importere sig ud af problemerne, men det løber ind i handelskrigen.

Eksportvirksomheder lider også, da handelskrigen begrænser deres normale fordele. Dette kan underminere USA’s rolle som sikker havn i usikre tider. Dollaren svækkes for at give amerikanske virksomheder en konkurrencefordel på det globale marked, men det gør også importvarer dyrere.

### Konsekvenser for forbrugerne

Præsident Trump står fast på sin politik, men optimismen falder hos forbrugere og virksomheder. Forventningen til inflationen er høj, og mange forventer en recession. Trumps plan om skattelettelser og toldmure kan påvirke økonomien negativt.

Industrivirksomhederne forventer at hæve priserne og oplever fald i nye ordrer. Der er tegn på større jobtab forude, og nervøsiteten i de finansielle markeder vokser. Trumps politik skaber en usikker fremtid for amerikanske forbrugere.

Trump har lovet en „gylden æra‟ for USA efter økonomisk smerte, men det bygger på tvivlsomme forventninger. Bag de trygge toldmure kan amerikanske producenter holde højere priser, hvilket kan skade forbrugerne. Priserne på æg og olie kan være ustabile, og amerikanske forbrugere og aktiemarkederne kan forvente mere turbulens.

Det er kernen i Trumps politik – en politik, der kan skabe mere uro i fremtiden. Experten Ulrik Harald Bie fra Berlingske advarer om de udfordringer, der venter USA på den økonomiske front.