Investering i naturressourcer: Hvad kan det give dig?

I en nylig samtale med investor, markeds historiker og miljøforkæmper Jeremy Grantham diskuterede vi emnet investering i naturressourcer. Grantham er ingen fan af fossile brændstoffer på grund af deres forbindelse til klimaforandringer, men han ser eksponering for naturressourcer, som kan opnås gennem råvarefutures og aktier, som en vigtig portefølje komponent. Han nævnte deres vækstpotentiale som følge af energiomstillingen og deres diversificeringsfordele.

Granthams bemærkninger inspirerede mig til at tage et frisk kig på aktiebaserede Morningstar Global Upstream Natural Resources Index. Lancering i 2011, sporer den ydeevnen for virksomheder, der har „betydelige forretningsaktiviteter i ejerskab, ledelse og/eller produktion af naturressourcer inden for energi, landbrug, ædel- eller industrielle metaller, træ og vandressourcer.‟ Tænk minearbejdere, boremaskiner og høstere, der tjener penge, når råvarepriserne stiger.

Hvad kan indeksets historie fortælle os om investering i naturressourcer? Uanset om det er gennem aktier eller futures, er råvarer ikke for svage hjerte. Priserne er volatile og uforudsigelige. Men der er gode grunde til, at investorer bør overveje en investering i naturressourcer inden for en diversificeret portefølje.

### Naturressourceinvestering: En Hurtig Introduktion

Som de fleste i Chicago har jeg en overfladisk kendskab til råvarefuturesmarkeder. De handler ikke kun om Midtvestlige landmænd, der sikrer sig mod svinemaver, selvom. Børser over hele verden handler med landbrugsprodukter, energi, metaller og mere. Med deres oprindelse i oldtiden blev råvarefutures åbenbart formaliseret i det 18. århundrede i Japan og tillod samuraier at bytte ris til kontanter.

Spekulation, ud over sikring, er en stor del af råvarefuture spillet. Billeder af farverigt klædte handlende, der springer blodkar, springer til tankerne. „Farverig‟ beskriver også nogle episoder inden for råvarehandel, herunder sagen med Hunt Brothers, der hjørnede sølvmarkedet, Sumitomo Copper Affair, Enrons forstyrrelse af Californiens energiforsyning, London Metal Exchange nickelkrise og manipulationen af frosne koncentreret appelsinjuice futures. (Fuld åbenhed: Den sidste var fiktiv og kan være tabt på læsere, der ikke er bekendt med 1980’ernes film og/eller Eddie Murphy-film.)

Ud over skandalerne har futuresinvestering unikke risici. „Negativ rulleydelse‟ refererer til kompleksiteten ved at skifte fra udløbende futureskontrakter til dyrere nye. Det kan få investorer, der holder råvarefutures, til at klare sig dårligere end råvarernes spotpriser.

At købe aktier knyttet til naturressourcer, som omfatter men ikke er begrænset til dem, der handles på råvaremarkeder, omgår nogle af faldgruberne ved futuresinvestering. På dagen er de aktier, der kommer med både fordele og ulemper. Fordele inkluderer likviditet, skatteeffektivitet, kapitalforøgelse og udbytteindtægter. Morningstar Global Upstream Natural Resources Index, som sporer aktierne i offentligt noterede råvare-relaterede virksomheder, dækker fem områder: energi, landbrug, metaller, træ og vand. „Opstrøms‟ henviser til udtrækningsknuden i forsyningskæden, der er mest følsom over for råvarepriser. „Nedstrøms‟ virksomheder er derimod raffinaderier, forarbejdere, pakker og distributører. De er ofte „tager‟ af råvarepriserne.

Ressourceinvestering, uanset om det gøres gennem futures eller aktier, er en vanskelig forretning. Ifølge Grantham „I noget, der ligner en råvare, vil du have øjeblikke af utrolig smerte og fortrydelse. Og du skal spille for lang sigt, fordi råvarer … [er] ikke til gavn for kortsigtede garantier. Det er også derfor, de altid er billige, fordi det er så utroligt uforudsigeligt.‟

### Hvad er meningen med at investere i naturressourcer?

Investorer, der ser på ydelsen af råvareorienterede investeringer, kan tilgives for at give dem en hård tur. Morningstar Global Upstream Natural Resources Index var faktisk i negativt territorium i 2024, mens det brede globale aktiemarked steg med cirka 17%. Råvareinvesteringer som gruppe har klaret sig dårligt i de sidste 15 år.

Der har dog været et par lyspunkter, især i 2022. Det var året, hvor inflationen gik fra „forbigående‟ til „sejlivet‟, og Federal Reserve og andre globale centralbanker hævede renten som svar. Både aktier og obligationer faldt. Snakken det år var „døden for diversificering‟ og „slutningen på 60/40 porteføljen.‟

Mens aktier og obligationer udførte en synkroniseret svane-dykning i 2022, steg råvarepriserne. Ruslands invasion af Ukraine forstyrrede energi- og kornmarkederne og forværrede pandemiens virkning på forsyningskæderne. Prisen på Brent råolie næsten ramte 139 dollar pr. tønde i marts. Træet havde fordel af boligbehovet, og metallerne steg i pris. Morningstar Global Upstream Natural Resources Index steg med mere end 15% i 2022, mens både Morningstar Global Markets Index og Morningstar Global Core Bond Index faldt med mere end 17%.

Det var ikke første gang, at ressourcerelaterede investeringer klarede sig godt, når aktie-/obligationsdiversificering brød sammen. Ifølge Morningstars 2024 Diversification Landscape-rapport øger inflation og stigende renter korrelationen mellem de to store aktivklasser. I mellemtiden er „råvarer selv en stor del af de fleste inflationsindekser, så det giver mening, at deres priser har tendens til at stige, når inflationen stiger,‟ ifølge rapporten.

Som en økonom ville sige, er stigende råvarepriser omkostningsdrivere for de fleste virksomheder, men indtægtsdrivere for deres producenter. I Granthams ord, „Det [en investering relateret til naturressourcer] har tendens til at stige, når balancen i din portefølje falder. Og du kan se hvorfor. Hvis du skal betale en massiv stigning for dine metaller og din olie og dine råmaterialer og din mad, er det selvfølgelig en dræn på økonomiens balance.‟

Oplevelsen i 2022 overraskede mange investorer. Inflation havde ikke været et reelt problem for de fleste udviklede markeder i en generation. Fra 1973 til 1981 var inflationen i gennemsnit 9,2% om året i USA, og de reelle afkast for både aktier og obligationer var negative. I mellemtiden var investeringer baseret på naturressourcer, herunder guld, den bedst præsterende aktivklasse i løbet af den periode. Råvarer skinnede igen under en inflationær opblussen fra 1988-91.

Da jeg startede hos Morningstar i 2004, var naturressourcer en vækstinvestering. Kinas økonomiske boom satte en „råvare supercyklus‟ i gang. Morningstar Global Upstream Natural Resources Index blev ikke lanceret før 2011, men dens før-indsætning afkast var fremragende. Mellem 2003 og 2007 næsten firedobledes indekset i værdi, mens globale aktier samlet set steg med kun 144%. Kina kunne ikke få nok jernmalm og andre mineraler til at føde sin vækstmotor.

Ressourceinvestering har ikke været så frugtbar i årene efter den finansielle krise 2007-09. Den globale vækst var sløv i årevis. Kina bremsede. Amerikansk skiferolieproduktion bidrog til en energiforsyningsundtagelse. En stærk amerikansk dollar har gjort råvarer dyrere for størstedelen af verden, hvilket har reduceret efterspørgslen. I mellemtiden har teknologitendenser domineret aktiemarkederne.

### Grunde til at opretholde eksponering for naturressourcer

At sikre sig mod inflation er en vigtig funktion ved investering i naturressourcer. Mens den amerikanske inflation er faldet fra 9%, „hænger spøgelset af inflation igen over markedet,‟ i ordene fra Morningstars Sarah Hansen. Underskud, told, geopolitik, naturkatastrofer og arbejdsknaphed er blandt de inflationsdrivere, der ofte nævnes. Selv ved 3% om året kan inflation alvorligt udhule købekraften. Kun de modige ville forudsige, at vi har set det sidste af inflationen i endnu en 30 år.

Interessant nok steg prisen på guld i 2024. Det kunne have været inflationsskræk, eller det kunne være ren frygt. Guld har fungeret som en værdibutik i årtusinder.

På den mere håbefulde side er der energiomstillingen. Uanset dine politikker er det bare et faktum, at vedvarende energi får fodfæste. Nogle vil måske være overraskede over at høre, at Texas er en førende inden for vind og solenergi. Kobber, nikkel, lithium og kobolt er blandt de „grønne metaller‟, der kræves til vindmøller, solpaneler, elektriske køretøjer og lagring. Atomenergi, som nogle ser som en ren energiløsning, kræver uran. I mellemtiden er væksten i vækstmarkederne et argument for øget landbrugsefterspørgsel.

Diversificering er måske et stærkere argument end vækst. Det er sandt, at aktier relateret til naturressourcer er en del af store indekser og ejes af enhver med en markedsportefølje. Men sammensætningen af globale aktiemarkeder har ændret sig dybtgående i de seneste år. Energisektoren udgjorde mere end 11% af vægten i Morningstar Global Markets Index i 2010; i dag er den under 4%. Teknologi er vokset til næsten 25% vægt i dag. I USA repræsenterer teknologien mere end 30% af markedet. De dominerende investeringstemaer siden den globale finanskrise har været teknologirelaterede: mobil, cloud computing, kunstig intelligens og så videre. Mange investorporteføljer i disse dage er tunge på amerikanske store selskaber med vækst.

Få forudser en tilbagevenden til 1970’ernes inflation. En råvare supercyklus a la begyndelsen af 2000’erne er tvivlsom. Men naturressourcer kan være en gavnlig porteføljehedge. I ordene fra Morningstars Diversification Landscape:

„Givet deres lave korrelationer med de fleste andre aktivklasser, skiller råvarer sig ofte ud som porteføljediversifikatorer, især under perioder med ekstremt markedspres. Mens langsigtede afkast i forhold til andre brede aktivklasser ikke har været så overbevisende, kan råvarer skille sig ud i visse markedsforhold.‟

Morningstars 2024 Diversification Landscape

Forfatteren eller forfatterne ejer ikke aktier i de værdipapirer, der nævnes i denne artikel. Læs om Morningstars redaktionelle retningslinjer.