Der er noget med, at erhvervsminister Morten Bødskov (S) mener, at EU er skyld i alt det bureaukrati, som danske virksomheder kæmper med. Det er ikke ham selv eller Folketinget, der får skylden, men derimod det EU-system, som han flere gange har kritiseret for at være for sløvt og indføre alt for mange unødvendige regler. Socialdemokratiet sætter virksomhedernes konkurrenceevne højt på dagsordenen, fortalte Bødskov til Berlingske onsdag. Derfor virker det lidt underligt, at han nu forsvarer et af de EU-direktiver, som erhvervslivet er trættest af.
CSDDD, som står for Corporate Sustainability Due Diligence Directive, kræver, at europæiske virksomheder registrerer og rapporterer om deres forsyningskæder. Tyskland og Frankrig vil gerne skrotte direktivet, da de mener, at det skader europæiske virksomheders muligheder på det globale marked. På et møde i Bruxelles torsdag fastslår Morten Bødskov dog, at den danske regering ikke har planer om at droppe kravene. Han siger, at man skal finde måder at gøre reguleringen bedre og mere smidig for virksomhederne, samtidig med at man husker vigtigheden af de grønne mål.
Berlingske har tidligere talt med Bødskov om det stigende bureaukrati, som han mener står i vejen for Europas erhvervsliv. Han har kritiseret EU for at være årsagen til, at Danmark mister grønne arbejdspladser til USA og Kina. Han har endda argumenteret for at udskyde eller fjerne mere end halvdelen af kravene til virksomhederne. Liberal Alliances medlem af Europa-Parlamentet, Henrik Dahl, synes det er uansvarligt, at Bødskov forsvarer det “ødelæggende” direktiv. Han mener, at EU er på vej mod en katastrofe, men regeringen insisterer på at følge kursen.
Erhvervsministerens holdning får dog ros fra SF, der synes det er positivt, at regeringen står fast. Kira Marie Peter-Hansen fra SF siger, at det er vigtigt at holde fast i lovgivningen for at sikre etisk forsvarlige produkter. Stine Bosse fra Moderaterne er også glad for Bødskovs forsvar for de grønne ambitioner. Hun påpeger vigtigheden af at have fælles regler i hele Europa for at sikre konkurrenceevnen.
I et skriftligt svar forklarer Morten Bødskov sin holdning med, at Europa skal bevæge sig fremad, ikke tilbage. Han mener ikke, at Liberal Alliances tilgang til at skære i bureaukrati er den rigtige. Han siger, at regeringen har en stærk dagsorden for at bekæmpe byrderne, både i Danmark og i EU. Han understreger vigtigheden af at holde fast i dansk erhvervslivs styrkeposition på det grønne område. Der skal være færre krav til virksomhedernes rapportering, og de skal være lettere at håndtere og mere digitale.
Morten Bødskovs udtalelser viser en vis ambivalens i forhold til EU’s bureaukrati, hvilket kan virke forvirrende for nogle. Men det ser ud til, at regeringen har en klar plan om at balancere mellem at styrke virksomhedernes konkurrenceevne og opretholde de grønne ambitioner. Det er ikke nemt at navigere i dette komplekse landskab af regler og direktiver, men det er tydeligt, at der er en vilje til at finde løsninger, selvom vejen frem kan virke lidt mudret i øjeblikket.