Sådan går det til, at Spanien er en af Europas succeshistorier

Nogen gange hører vi om Spanien, og det er typisk ikke de bedste nyheder – oversvømmelser, strømafbrydelser og illegale indvandrere. Men faktisk er Spanien en af de europæiske succeshistorier.

Efter en hård coronanedlukning har den spanske økonomi oplevet en af de højeste vækstrater i euroområdet. Økonomien er otte procent større end før coronapandemien, og sammen med andre mindre euroområder som Irland, Portugal og Grækenland har Spanien formået at holde væksten i plus. Det er landene, der blev hårdest ramt af finans- og eurokrisen, der nu er på vej op: Spanien, Irland, Portugal og Grækenland.

Den seneste tid er beskæftigelsen i Spanien steget dobbelt så meget som i Tyskland, Frankrig og Italien tilsammen. Siden 2019 er to millioner flere spaniere kommet i arbejde, hvilket svarer til en stigning på ti procent.

Turismen spiller en stor rolle i Spaniens økonomi. Sidste år besøgte over 94 millioner turister landet, og i år er antallet af udenlandske besøgende endnu højere. Turisme udgør mere end 12 procent af den samlede økonomi.

Derudover har Spanien haft stor succes med investeringer i vedvarende energi, især solenergi. Landet har ligget i front sammen med Tyskland i udbygningen af kapaciteten. Den 16. april i år kom al strøm i elnettet fra vedvarende energikilder for første gang nogensinde.

Men der er også udfordringer. Den offentlige sektor har været en stor driver for økonomien, hvilket har ført til en stigning på 20 procent i det offentlige forbrug siden 2019. Dette har bidraget til et underskud på de offentlige finanser på tre procent sidste år, og regeringen forventer det samme i år.

Selvom Spanien har fået godkendt sit program af EU, er der stadig bekymringer om den langsigtede holdbarhed af den økonomiske vækst. Der er behov for at konsolidere de offentlige finanser og øge produktiviteten for at sikre en bæredygtig vækst.

Der er også udfordringer med den demografiske udvikling i Spanien. Fødselsraten er faldet dramatisk, og landet står over for en aldrende befolkning. Indvandring har været afgørende for at fylde hullerne på arbejdsmarkedet og i velfærdsstaten.

Samtidig har Spanien oplevet en stor tilstrømning af indvandrere fra Sydamerika på grund af økonomiske kriser i regionen. Dette har skabt kontroverser og udfordringer med boligmangel og stigende boligpriser.

Alt i alt har Spanien haft stor succes med sin økonomiske vækst, men der er stadig udfordringer, der skal tackles for at sikre en bæredygtig fremtid. Det er vigtigt, at regeringen ikke gemmer sig bag de positive tal, men arbejder på at styrke økonomien på lang sigt.