Ray Dalio, en velhavende hedgefondsmilliardær, ser verdenøkonomien ved et vendepunkt. I en stærk appel advarer han blandt andet mod konsekvenserne af USA’s toldpolitik. Verdensordenen begynder at vakle, og handelskonflikter eskalerer, ifølge Dalio, der udsender en advarsel.
Den anerkendte investor Ray Dalio slår alarm: De geopolitiske og økonomiske fundament i dagens verdensorden begynder at vakle. I et indlæg på platformen X (tidligere kendt som Twitter) beskriver stifteren af hedgefonden Bridgewater Associates en stadig mere presserende situation. Især bekymrende er den voksende tendens i globale markeder til gradvist at skille sig ud fra USA – en udvikling, som ifølge ham bliver fremskyndet af dybtgående strukturelle problemer og aggressiv handelspolitik.
Dalio peger på eskalationen af handelskonflikter, især på grund af de seneste toldforanstaltninger fra USA’s præsident Donald Trump. Indførelsen af straftold, såsom 145 procent på kinesiske varer, signalerer ifølge Dalio ikke kun en tilbageskridt i globaliseringen, men også en stigende afstandtagen fra det USA-ledede økonomiske model. “En markant reduceret gensidig afhængighed af USA” er en realitet, man må forberede sig på, siger Dalio. Fra centrum til periferi?
Finanseksperten stiller især spørgsmålstegn ved USA’s rolle som verdens største forbruger af industriprodukter og førende udsteder af gæld. Denne position er ikke bæredygtig på lang sigt. “Vi står på kanten af sammenbruddet af valutaordenen, den nationale politiske orden og den internationale verdensorden på grund af ikke-bæredygtige, dårlige fundamentale data, som er lette at genkende og måle”, forklarer Dalio i denne sammenhæng.
Han advarer derfor om at undervurdere faren for, at en ny global økonomisk arkitektur uden en dominerende amerikansk rolle kunne udvikle sig i fremtiden – en verden, hvor lande bevidst søger alternative handelspartnere og valutaer for at beskytte sig mod økonomiske usikkerheder fra Washington.
Dalios advarsel kommer på et tidspunkt, hvor investorer allerede synes nervøse over de amerikanske markeder. Den seneste salg af amerikanske statsobligationer og den svækkede dollar kunne tyde på stigende tvivl om USA’s økonomiske og politiske kursbestandighed.
For Dalio er det klart: Den, der stadig sætter kortsigtede markedsbevægelser over langsigtede udviklinger, ville undervurdere omfanget af ændringerne. “Jeg frygter, at vi bevæger os ud over det ideelle tidspunkt for at være opmærksom på disse store ændringer i verdensordenen og planlægge dem korrekt”, advarer han. Investorer såvel som politiske beslutningstagere må rette fokus mod det store billede igen – før de tektoniske forskydninger bliver uigenkaldelige.