Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, har haft fint besøg fra Saudi-Arabien hele ugen. Saudi-Arabiens industri- og mineminister, Bandar Ibrahim Al Khorayef, og hans delegation gæstede København fra mandag til fredag for at lære af Danmark og Dansk Industri. De to lande har en fælles interesse i at øge handlen, især i en tid med tilbagetrækning fra globaliseringen. Spørgsmålet er dog, hvor tæt man bør samarbejde med et autoritært regime, der henretter politiske modstandere, torturerer kvinderettighedsforkæmpere og fængsler seksuelle minoriteter.

Berlingske forsøgte at få en kommentar fra Dansk Industris topchef, Lars Sandahl Sørensen, om dilemmaet, men det lykkedes ikke. I stedet henviste Dansk Industri til Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed. Hun mødtes med den saudiske delegation mandag og har et simpelt svar på det komplekse spørgsmål: “Jeg synes, vi skal gå i dialog med dem, der gerne vil tale med os. Vi skal handle med dem, der gerne vil handle med os. Det bliver en meget lille verden, hvis vi kun vil tale og handle med dem, der opfører sig ligesom vi gør.”

Marie Gad påpeger, at Dansk Industri opererer inden for lovens rammer og ikke samarbejder med lande, der er under sanktioner. Selvom de principielt gerne ville, hvis det var lovligt, følger de de retningslinjer, som den danske regering opstiller.

Besøget sker på Saudi-Arabiens initiativ og i samarbejde med Verdensbanken. Saudi-Arabiens mål er at diversificere økonomien og reducere afhængigheden af olie frem mod 2030. De ønsker at lære af Danmark, hvor virksomheder samarbejder med politiske organer gennem erhvervsorganisationer for at forbedre rammevilkår og stå imod magthaverne.

Under mødet havde saudierne svært ved at forstå, at virksomheder og interesseorganisationer i Danmark er uafhængige af regeringen. De var også interesserede i at lære om dialog mellem private virksomheder og regeringen, da det er anderledes i Saudi-Arabien.

Saudi-Arabien er et diktatur styret af Saud-familien og sharia-lovgivning. Landet straffer kriminalitet hårdt, herunder dødsstraf og undertrykker kvinder og seksuelle minoriteter. Alligevel samarbejder både den danske regering og erhvervslivet med Saudi-Arabien.

Dansk Industri ser potentiale for øget eksport til Saudi-Arabien, især da landet ønsker at gå i en grønnere retning. Spørgsmålet om sikkerheden for kvindelige og homoseksuelle ansatte sendt til landet henvises til Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Samtidig med besøget har Dansk Industri afholdt Danish Diversity Awards for at fejre mangfoldighed. De mener, at dialog er vigtig, selvom mødet med Saudi-Arabien ikke nødvendigvis passer ind i konteksten med at fremme diversitet og inklusion.

Marie Gad mener, at det er vigtigt at vise delegationen, hvordan det danske samfund fungerer, selvom hun ikke er sikker på, om det vil have en positiv effekt på menneskerettighederne i Saudi-Arabien. Dansk Industri følger FN’s anbefalinger ved at samarbejde med Saudi-Arabien og påpeger, at der er sket fremskridt med kvinders rettigheder i landet.