Sådan ser den tyske virksomhedsstand i øjeblikket ud: alt for meget bureaukrati, alt for høje energiomkostninger og huller i digitaliseringen. Det er i hvert fald hvad en ny undersøgelse viser. Ifølge Forsa-Umfrage for Commerzbank, lander Tyskland, Europas største økonomi, på en skuffende niendeplads på listen over økonomiske nationer. Og det er ikke engang en topplacering – landet er endda efter Italien og Vietnam.

Kun 10 procent af de 1.525 virksomheder, der blev spurgt mellem november og februar, vurderede rammebetingelserne i Tyskland som “meget gode” eller “gode.” Hele 60 procent mente, de var “tilfredsstillende” eller “nok,” mens næsten en tredjedel (29 procent) kaldte dem “utilfredsstillende” eller “ikke tilstrækkelige.”

En stor majoritet på 71 procent af virksomhederne fra alle brancher mener desuden, at kvalitetsstemplet “Made in Germany” har mistet meget af sin betydning. Der er store forhåbninger i erhvervslivet om, at den nye tyske regering vil skabe positive impulser.

Usikkerhed opstår på grund af handelsstriden med USA. Mange virksomheder leder ifølge oplysningerne efter nye markeder for deres produkter og planlægger at hæve deres priser for at opveje de højere toldomkostninger.

Ifølge en undersøgelse fra DZ Bank forventer især virksomheder inden for metal-, bil- og maskinindustrien særligt store negative konsekvenser af amerikanske toldsatser og modtold på deres forretning. Samlet set ser 15 procent af de 1.007 SMV’er i denne undersøgelse direkte konsekvenser af højere amerikanske toldsatser, mens 50 procent frygter, at de vil blive påvirket indirekte – f.eks. gennem prisstigninger fra leverandører.

Derudover kunne EU’s mulige modtold have endnu større indvirkning på SMV’erne: Hvis disse blev indført, forventer næsten en tredjedel (29 procent) af virksomhederne f.eks. højere indkøbspriser. 46 procent frygter konsekvenserne for leverandører.

Dataene for DZ Bank-undersøgelsen blev indsamlet i marts – stadig før USA’s præsident Donald Trump præsenterede sit XXL-toldpakke. Det var dog allerede kendt, at USA ville indføre 25 procent told f.eks. på import af biler og stål. I begyndelsen af april truede Trump EU med yderligere 20 procent i told på import til USA. Disse er i øjeblikket suspenderet. Også EU har midlertidigt lagt planlagte modtold på amerikanske varer på is og håber på en forhandlingsløsning.

Udvalgte gearingprodukter på Commerzbank

Med Knock-outs kan spekulative investorer deltage overproportionalt i kursbevægelser. Vælg blot den ønskede gearing, og vi viser dig passende Open-End produkter på Commerzbank. Gearingen skal være mellem 2 og 20.

Slutningen.