90.000 arbejdstagere i privat sektor står dagligt over for en udfordring af episke proportioner: Chokerende tal afslører, at disse ansatte udelukkende bruger deres tid på at jonglere med bureaukrati og reguleringer, hvilket svarer til svimlende 49 milliarder kroner i lønninger årligt. Morten Langager, direktør for politik, markeder og kommunikation hos Dansk Erhverv, advarer om, at virksomhedernes evne til at innovere og investere snart vil blive kvalt af dette bjerg af regler.
Det er ikke til at overse den alvor i Morten Langagers øjne, når han taler om den vigtigste dagsorden for dansk erhvervsliv i årevis. Med en række tal i hånden dokumenterer han, at omkring 90.000 fuldtidsansatte i den private sektor er fanget i et net af bureaukrati og regler, der kun bliver strammere. Denne problematik risikerer ikke kun at kvæle virksomhedernes udvikling, men også at undergrave Danmarks konkurrenceevne på verdensscenen.
Langager understreger, at mængden af regler og bureaukrati er en voksende byrde for virksomhederne, og at størstedelen af dem ser det som den største hindring for vækst. Han advarer om, at hvis der ikke gribes ind drastisk, vil erhvervslivets konkurrenceevne svækkes, og samfundet vil lide under det. Dette nødråb fra erhvervslivet kræver handling, ikke blot tomme ord.
### Et nødråb fra erhvervslivet
Ni ud af ti medlemsvirksomheder i Dansk Erhverv bekræfter, at de oplever en stigende byrde af bureaukrati. Langager kalder det en SOS-situation og en mayday fra erhvervslivet, da det truer med at kvæle virksomhedernes evne til at skabe værdi og innovation. Han understreger, at politikere på både nationalt og europæisk plan må handle drastisk for at afbøde denne truende krise.
Mario Draghis rapport om Europas svigtende økonomi i forhold til USA og Kina har sat gang i en større diskussion om behovet for deregulering og forenkling af regler. Den danske regering har taget udfordringen op og lover at reducere byrderne for virksomhederne. Europa-Kommissionen har også fremlagt planer for at styrke konkurrenceevnen ved at skære ned på unødvendige krav.
### Fra teori til handling
Langager påpeger dog, at intentionerne skal følges op af konkret handling. Det kræver et ekstremt fokus og en ændring af mentaliteten hos politikere, så de prioriterer at fjerne unødvendige regler på lige fod med at indføre nye. Han ser med optimisme på regeringens og EU’s holdninger, men understreger behovet for en ledelsesmæssig indsats for at realisere denne vision.
Dansk Erhverv har samlet 111 forslag til at forenkle og reducere byrderne for virksomhederne. Fra emballageafgifter til arbejdstidsregistrering søger man en byrdereduktion på minimum 25 procent. Ekspertisen bakker op om disse tiltag, men nogle er mere skeptiske end andre.
Professor Per Nikolaj Bukh erkender udfordringen med bureaukrati, men mener ikke, at virksomhedernes konkurrenceevne allerede er svækket. Han roser dog Dansk Erhverv for konkrete forslag til at tackle problemet. Cheføkonomen Sofie Holme Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd påpeger, at Danmark allerede er et godt sted for virksomheder at operere, men at der stadig er plads til forbedringer.
Erhvervsminister Morten Bødskov er enig i behovet for at reducere bureaukrati og lover, at regeringen vil prioritere dette område. Han understreger, at både national og EU-regulering skal tages hånd om for at sikre virksomhedernes fremtidige succes. Handlingsplaner er undervejs, men det kræver fortsat en dedikeret indsats for at sikre reel forandring.